Huren in Duitsland, huurwoning in Duitsland,

U kunt ervoor kiezen een woning te huren. In Duitsland is de particuliere markt voor huurwoningen beduidend groter dan in Nederland. Hierdoor heeft u meer kans een geschikte huurwoning te vinden.
 
Een woning zoeken
 
1: U kunt zoeken naar een geschikte huurwoning in de weekend-uitgaven van plaatselijke kranten.
2: Een makelaar kan u helpen bij het vinden van een huurwoning die aan uw eisen voldoet.
3: U kunt terecht bij een ‘Mieterverein’ (vereniging voor huurders) voor advies en ondersteuning op juridisch niveau. Om gebruik te kunnen maken van een Mieterverein dient u echter lid te zijn van de Deutscher Mieterverein.
Het is niet altijd duidelijk of bij de huurprijs ook servicekosten, gemeentelijke lasten en energiekosten inbegrepen zijn. Daarom is het zeer aan te raden de verhuurder in het contract vast te laten leggen welke kosten onder de afgesproken huurprijs vallen.

1: De kale huur wordt ook wel ‘nettokaltmiete’ genoemd.
2: Onder ‘bruttokalmiete’ vallen de kale huur en alle nevenkosten. Verwarming en warmwatervoorziening zijn hierop een uitzondering.
3: In Duitsland is de verhuurder verplicht de waarborgsom (Kaution) bij een bank onder te brengen. Hierover betaalt de verhuurder rente.

 De waarborgsom bedraagt maximaal drie maanden de overeengekomen huurprijs. U heeft als huurder de mogelijkheid dit bedrag in drie termijn te betalen. In enkele oude koopcontracten staat vermeld dat de Kaution in één keer overgemaakt dient te worden. Dit is dus niet zo.