Wonen in duitsland

Verhuizen naar Duitsland is natuurlijk wel even iets heel anders als een binnenlandse verhuizing. Er komt een hoop bij kijken. Maar is dat het waard?

Als je op internet op zoek gaat naar redenen om in Duitsland te gaan wonen kom je voldoende goede argumenten tegen. Voornamelijk de in hogere mate beschikbare ruimte, de relatieve rust en substantieel lagere prijzen springen eruit. Verder komen degelijke woningen, betere normen en waarden en een lagere wegenbelasting naar voren.

In Duitsland worden verhoudingsgewijs veel meer vrijstaande huizen gebouwd. Dt betekent dat je meer ruimte, privacy en rust hebt. In tegenstelling tot Nederlandse vrijstaande huizen zijn deze in Duitsland relatief betaalbaar. Een huis kost al snel 30 tot 50 procent minder in Duitsland! Mocht je graag zelf een nieuw huis willen bouwen, ook dan zijn er goede redenen om dat in Duitsland te doen; grondprijzen zijn daar een stuk lager. Waar je in Nederland minimaal €200,- per vierkante meter betaalt is dit in Duitsland al bijna het maximale bedrag. Op sommige plaatsen kost een vierkante meter zelfs maar €70,-! Bovendien is het verkrijgen van de benodigde vergunningen veel minder tijdrovend. Fiscaal gezien biedt Duitsland ook voordelen; van uw Nederlandse inkomen kunt u in de meeste gevallen de hypotheekrente blijven aftrekken. Gemeentelijke lasten zijn lager, energie kost minder en denk maar eens aan de kosten van uw auto; aanschaf, brandstof en belasting zullen u bij elkaar opgeteld aanzienlijk minder kosten!

Ook voor gezinnen met kinderen zijn er redenen te bedenken waarom ze met hun kids naar Duitsland zouden verhuizen. Wederom de ruimte, de kinderen kunnen lekker buiten spelen op het eigen terrein. Bovendien is het vervoer naar de basisschool in de meeste gevallen goed geregeld door middel van bijvoorbeeld een bus of taxi. Bovendien is Duits nog altijd een internationaler taal.  Bijkomend is de veelal hogere kinderbijslag een motivatie.

En wat te denken van het leven in Duitsland? Nederlanders geven Duitse producten een goede beoordeling terwijl de prijzen lager liggen. Boodschappen doen wordt als prettig ervaren en ook spreken Nederlanders die inmiddels in Duitsland wonen over de betere normen en waarden daar. Buren kennen elkaar, gaan nog met elkaar om en jongeren zijn beleefd. De politie doet meer voor de burger en het gevoel van veiligheid is overal het algemeen hoger. Vandalisme zul je er minder aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan snoep- en sigarettenautomaten. In Nederland zijn deze gesloopt of weggehaald. In Duitsland zijn ze nog te vinden, werkend en wel.

Nog een reden die niet geheel onbelangrijk is: de gezondheidszorg is compleet anders ingericht. Voor u betekent dit concreet dat u minder doorgestuurd zult worden en dat u een behandeling krijgt wanneer u dat nodig hebt. Ook hier geldt weer dat ook het financiele aspect meetelt; zorg in Duitsland is goedkoper.

Is het dan alleen maar halleluja wat de klok slaat?
Uiteraard zit er naast alle genoemde voordelen ook een keerzijde aan de medaille. In Duitsland heerst vaak een nog grotere bureaucratie. Dat betekent niet gelijk dat dingen slecht of omslachtig geregeld zijn, maar in de praktijk zult u merken dat zaken zijn er anders geregeld zijn dan hier. Verder moet u zich realiseren dat u weliswaar hemelsbreed niet zo ver weg gaat, maar dat u wel degelijk in een ander land woont. Dat betekent dan ook dat u zich in sommige gevallen wel enigzins zult moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een minder groot assortiment verse groenten, het verplicht scheiden van afval en mode die achterloopt op Nederland. Als u zich ondanks dat bereid bent aan te passen kunt u in Duitsland prima wonen!