Emigreren naar Duitsland

Als u besloten hebt om naar Duitsland te emigreren, dient u zich uit te schrijven bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan niet later dan vijf dagen voor vertrek, denk dus goed na wanneer u bij de gemeente langsgaat. Na het verhuizen wordt u geacht zich te melden bij de gemeente waar u zich wilt vestigen. Bij het aanmelden hebt u uw identiteitspapieren nodig, evenals een bewijs van uitschrijving. Als EU-burger is de aanmelding bij de gemeente ook gelijk uw aanmelding voor het recht op verblijf. In Duitsland geldt een andere vorm van identificatieplicht ten opzichte van Nederland. Men moet wel persoonsgegeven kunnen verstrekken op verzoek, maar het bij je dragen van een identiteitsbewijs is niet verplicht in Duitsland.
 
Paspoort en rijbewijs bij emigreren naar Duitsland
Als u naar Duitsland gaat emigreren blijft uw Nederlandse rijbewijs gewoon geldig. Echter, op het moment dat uw rijbewijs verloopt en u woont al langere tijd in Duitsland, dan zult u uw rijbewijs moeten omruilen voor een Duits exemplaar. Dit is verder geen probleem. Het voordeel van een Duits rijbewijs is dat het levenslang geldig blijft, en u dus geen jaarlijkse keuring hoeft te ondergaan vanaf uw 70e levensjaar. U kunt uw Nederlandse rijbewijs ook gelijk bij vestiging in Duitsland omruilen, maar dit heeft geen extra voordelen. Als uw rijbewijs minder dan twee jaar geleden behaald is wordt dit in Duitsland omgezet naar een rijbewijs op proef, vergelijkbaar met het Nederlandse puntensysteem. Bij goed gedrag wordt dit omgezet in een levenslang geldig rijbewijs.
 
Uw Nederlandse paspoort blijft in principe gewoon geldig zoals in Nederland. Waar u wel rekening mee moet houden is het verlengen van uw identiteitsbewijzen. Dit kan in Duitsland alleen bij de consulaten Düsseldorf, Berlijn en München. Bent u van plan om in een grensgebied te gaan wonen, dan kunt u ook terecht in Enschede, Maastricht, Oldamt en Echt-Susteren.
 
Mocht uw paspoort vlak voor vertrek nog minder dan een jaar geldig zijn, dan zou u kunnen overwegen om u paspoort voortijdig te laten verlengen; dit is eenvoudiger en scheelt een eind rijden. Het tegelijk verlengen van alle identiteitsbewijzen van uw hele gezin zorgt ervoor dat deze ook tegelijk weer verlopen en dat scheelt u meerdere ritten naar het consulaat of naar Nederland.
 
Verhuisgoed en huisdieren in Duitsland
Goederen, en dus ook inboedel, mogen binnen de EU vrij vervoerd worden. U kunt uw spullen dus inpakken en naar uw nieuwe huis brengen zonder al te veel problemen. Wat betreft uw auto ligt de zaak iets anders. U doet er verstandig aan om uw gebruikte auto te verkopen en een nieuwe auto zonder kenteken te exporteren voor u vertrekt; dit scheelt vele duizenden euro’s. De netto prijs voor een auto is namelijk lager in Nederland, terwijl de inruilwaarde in Duitsland hoger ligt. Laat uw budget dit niet toe, dan kunt u voor het geld dat uw huidige auto oplevert in Nederland een gelijkwaardige, zo niet betere gebruikte auto kopen in Duitsland. Dit scheelt papierwerk en geld. Wat huisdieren betreft geldt dat u uw huisdieren, mits gechipt en ingeënt, mee mag nemen. Ook hier is het weer van belang dat u dit niet tot het laatste moment laat wachten, in verband met het actief worden van de vaccinatie. Honden en katten mogen zonder heeft u geen vergunning nodig, al is een paspoort wel verplicht.
 
Kinderbijslag in Duitsland
Heeft u kinderen? Dan heeft u, bij het emigreren naar Duitsland, recht op kinderbijslag als u en uw partner niet in Nederland werkzaam zijn. Mocht het zo zijn dat één van u niet in Nederland werkt, of in beide landen, dan zijn de regelingen weer anders. Werkt één van de twee in Nederland, en de anders in Duitsland, dan valt u onder de Duitse regeling. Werkt maar één van de twee, dan vallen uw kinderen onder de regeling van het land waarin u werkt.
Fiscaliteiten in Duitsland
Mocht u emigratieplannen hebben dan is het zeer verstandig om een gespecialiseerde belastingadviseur in de arm te nemen die u begeleidt bij grensoverschrijdende fiscale zaken.
 
Meer weten over emigreren naar Duitsland.