Belgie

Ten zuiden van Nederland ligt België. Met 30,528 vierkante kilometer oppervlakte en rond de elf miljoen inwoners is het een stuk kleiner dan Nederland, maar wel dichter bevolkt. België heeft drie offciële talen; Duits, Frans en  Nederlands. 60% van de Belgen spreekt Nederlands, 39% Frans en minder dan 1% spreekt Duits. In Nederland is België voornamelijk bekend vanwege Manneke Pis in de hoofdstad Brussel maar ook Vlaamse friet en de heerlijke chocolade.

België betaat als koninkrijk sinds 1830, daarvoor was een gedeelte van  België een provincie van Nederland en het andere deel hoorde bij Frankrijk. De wapenspreuk van België, Eendracht maakt macht, is een referentie aan het feit dat de negen provinciën zich verenigden. Later, tijdens de eerste wereldoorlog werd  België voor een groot deel bezet door de Duitsers en later weer bevrijd. Tijdens de tweede wereldoorlog capituleerden de Belgen al na achttien dagen. In september 1944 werd het grootste gedeelte van  België weer bevrijd.

België is sinds haar onafhankelijkheid in 1830 een voorloper geweest in Europa. Doordat er in Wallonië veel industrie was had België al snel een voorsprong tijdens de industriële revolutie. Vandaag de dag zie je in die regio (omgeving van Luik) nog steeds de restanten terug van het industriële tijdperk, met name verlaten fabrieken en een heleboel schoorstenen. Ook in de omgeving van Antwerpen is veel lichte en zwaardere industrie en bedrijvigheid. Dit komt doordat Europa’s grootste haven zich daar bevind.

In België is veel te beleven qua kunst en cultuur. Zo kunt u stedentrips ondernemen naar Brugge, Gent, Antwerpen en Brussel waar voldoende bezienswaardigheden en musea zijn. In de Ardennen kunt u genieten van de rust en natuur die daar in grote mate aanwezig is. Houdt u van geen van beide? Dan is het rock- en popfestival Pukkelpop misschien een alternatief. Voor de kinderen is er Bobbejaanland vlak over de grens met Nederland.

België staat uiteraard bekend om haar frieten, ook al noemt men die in het buitenland french fries, en ook de Belgische bieren. België heeft een rijke geschiedenis in bier. Met meer dan 370 verschillende biermerken en de grootste brouwer ter wereld (InBev) is België een van de grootste producenten van bier wereldwijd.

Al is België niet heel succesvol in ‘s werelds grootste sport voetbal, op andere gebieden hebben de Belgen wel degelijk grote successen geboekt. Wat te denken van Eddy Merckx die niet onverdienstelijk was in het wielrennen. Hij werd  éénmaal wereldkampioen, won 37 etappes ind e Tour de France, en vele andere prijzen. Ook de tennisters Justine Henin en Kim Clijsters zijn wereldberoemd en zeer succesvol. Erwin Vervecken werd wereldkampioen veldrijden in 2001, 2006 en 2007. Bovendien is de voorzitter van het Internationaal Olypisch Comité , Jacques Rogge, ook een Belg.