Duitsland

Duitsland is een groot land met een enorme geschiedenis. In het gebied waar nu Duitsland is woonden vroeger de Germanen. Zij hebben een tijd lang strijd geleverd met de Romeinen die hun wereldrijk wilden uitbreiden. Later in de geschiedenis, zo’n 140 jaar geleden, kreeg Duitsland een groot deel van zijn huidige vorm. Tot 1866 waren alle Duitse staten nog zelfstandig, maar een jaar later vormde zich de Noord-Duitse Bond. De grootste partij in die bond waren de Pruisen, die daardoor hun Pruisische koning aanstelden als keizer. Later, in 1871 voegden de Zuid-Duitsers zich bij de Noord-Duitsers. Dat is ook het moment dat Oostenrijk definitief niet meer bij Duitsland hoorde.

Aan het eind van de eerste wereldoorlog moest het Keizerrijk capituleren en kreeg het de bekende herstelbetalingen opgelegd.

In 1918/1919 werd Duitsland een republiek die de Weimarrepubliek genoemd werd. Door de herstelbetalingen kon de republiek niet meer aan zijn verplichtingen voldoen en besloot daarom geld bij te drukken. Dat was de belangrijkste aanleiding voor de grote economische crisis.
In 1933 werd Adolf Hitler de nieuwe Bondskanselier en hij zou dat tot het einde van de tweede wereldoorlog in 1945 blijven. In de periode die daarop volgde werd Duitsland verdeeld in de DDR en West-Duitsland.
Na de val van de muur, op 9 november 1989, werd Duitsland weer een groot geheel.

Sindsdien is er veel veranderd. Duitsland is een van de drie grootste economische machten in de wereld en met meer dan 82 miljoen inwoners een van de grootste landen van Europa. Merken als Mercedes-Benz, Volkswagen, Audi, Opel, BMW, Siemens, AEG, Krups en Porsche komen er vandaan. Duitslands belangrijkste producten zijn bier, electriciteit en technologische producten. Frankfurt Am Mainz is het financiële centrum. Duitsland heeft als economisch probleem dat de integratie en modernisatie van de Oost-Duitse economie een complex en kostbaar proces is. Verder kost het bedrijven in Duitsland veel geld om nieuw personeel aan te nemen waardoor de werkloosheid vrij hoog is.

Duitsland is een grote sportnatie. Namen als Michael Schumacher, Rudi Völler, Jan Ullrich, Michael Ballack, Erik Zabel, Claudia Pechstein en Anni Friesinger, ze komen allemaal uit Duistland. De Duitsers werden drie keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen voetbal. De Duitse voetbalvrouwen doen het zelfs nog beter; zeven Europese titels en twee wereldtitels. Michael Schumacher, de formule 1-coureur, werd 7 keer wereldkampioen. Erik Zabel won in totaal zes keer de groene trui in de Tour de France als beste sprinter. Ullrich was vooral de man die telkens net niet won; hij werd maar liefst vier keer tweede in de Tour de France.

Als vakantieland is Duitsland uitermate geschikt. U kunt grote steden vold historie, kunst en cultuur bezoeken zoals Berlijn met de Reichstag Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, het Olympiastadion, de Alexanderplatz en de Brandenburger Tor.
München met het BMW-Museum, de Frauenkirch en het Deutsches Museum en Keulen met haar grote kathedraal zijn ook mooie steden vol bezienswaardigheden. Het zwarte woud en de Eifel zijn geschikt voor mensen die van natuur houden en er zijn genoeg mogelijkheden voor dagjes weg, zoals Europapark Rust, Movie Park Germany en de stranden in Noord-Duitsland.